21.07.2018

Tunnelmakuva tulevan kauppiaan ensimmäiseltä perehtymisviikolta: Koipparin Veikko, nykyisen kauppiaan isä, katselee päältä kun kuorin golfmailasta grippiä mattoveitsellä ja alan valmistella uutta sen tilalle. Saan muutaman hyväksyvän nyökkäyksen eri vaiheissa prosessia, kunnes uusi grippi kiiltelee putterissa. Veikko kääntelee kriittisesti mailaa, tarkastaa gripin kulman ja ojentaa sen takaisin minulle. Hyväksyvä nyökkäys ja homma on valmis. 

Kyseessä oli pelkkä yksinkertainen gripin vaihto putteriin. Mutta kun se hyväksyvä nyökkäys tulee henkilöltä joka on Suomen Urheiluopiston proshopin asiakkaille tätäkin palvelua tuottanut melkein kolmekymmentä vuotta pelkästään Vierumäellä, niin tulevalle kauppiaalle tilanne oli kuin vanha arvokas valokuva kisällityön hyväksymisen hetkestä. Täynnä merkitystä.

Olen saanut seurata vierestä nykyisen kauppiaan ja vakioasiakkaiden kanssakäymistä, ja kokemus on vahvistanut käsitystäni, että hyvä kaupankäynti on ennen kaikkea ihmisten välistä vuorovaikutusta. Raha ja tavara toki vaihtavat omistajaa säännöllisesti osana kannattavaa prosessia, mutta se on kuitenkin vain yksi lenkki ketjussa. Ihmissuhteet tekevät kaupan pitämisestä ja siellä asioinnista hyvän elämän makuista ja kokemuksesta positiivisen. Olen kuullut tämän sekä nykyiseltä kauppiaalta Sara Vesalaiselta, Koipparilta itseltään, että suoraan usealta uskolliselta vakioasiakkaalta. On helppo olla samaa mieltä ohjeiden kanssa, kun ymmärtää millaisia perinteitä on ryhtymässä jatkamaan. Ja samalla on hyvä muistuttaa itselleen, että on onnekas saadessaan jatkaa jotain arvokasta, ja päästessään osaksi jo valmiiksi yhteen hiileen puhaltavaa yhteisöä.

Jatkossa tulen kertomaan ajankohtaisia kuulumisia ja mahdollisuuksien mukaan välittämään myös itse vanhan mestarin muisteluita matkan varrelta.

Terveisin,

Olli


Tilaa uutiskirje

Visa Master Apple pay Paypal